tisdag, augusti 28, 2007

Sex löpande honråttor

Att ha sex honråttor som löper SAMTIDIGT är fan INGEN LEK! Herrejisses, är helt andfådd och efter en ynka timme i råttrummet låser jag in dem i buren igen. Ikväll orkar jag helt enkelt inte! Skulle ha gått till Lina och strimlat papper i flera veckor nu, så att de får nåt att boa med, men jag glömmer det hela tiden.

Det verkar som om de löpte innan jag kom hem efter att ha kalasat hos Lovisa och gullat med hanarna Lennart och Snorkråkan (Gunnar) - för de har släpat upp nästan en hel tidning från bottenmaterialet och knökat ner i minsta korgen. *Phu* Honor har sån ENERGI!

Även om de ibland är överjobbiga, är jag väldigt lycklig över att de, när jag gjorde en ordentlig friskkontroll häromdagen, verkade vara fullkomligt KÄRNFRISKA! Allihop! Inte ett endaste litet snorande, inte ett endaste missljud från lungor eller luftvägar, inte ett endaste spår av ohyra, inte en enda (kännbar) knöl!

Har ju flera råttor på väg in (två sällskapshonor från Ellen och två hanar, den ena för avel) från V, men känner mig tveksam att ta in nya nu när min flock är i så himla bra skick. Kom överens med V om att den förkylda hanen som varit hos veterinär idag ska få slutföra sin medicinkur, så vi får se om han svarar på den. Enligt henne verkar han redan göra det. Hon tror dock att det är vanlig förkylning men jag vet inte alls hur bra hon kan avgöra sånt, har aldrig pratat med henne innan igår. Nå, tar jag in dem är det inte säkert att de får bo i samma rum som min ursprungsflock. Jag väntar på att hon ska leta upp numret till den som fött upp hanen (och troligen även hans föräldrar - och kanske en generation till, jag minns inte exakt) så att jag får prata med henne och få så mycket info som möjligt. Han har iaf varken dumbo eller roan/huskygener på de generationer V vet om, så det bådar onekligen gott. Skriver mer i eget inlägg senare.

Etiketter:

Det FINNS faktiskt en risk att jag garvar ihjäl mig: LOLRats

:D

Etiketter:

onsdag, augusti 22, 2007

Bestämt mig... Tror jag...

Först vill jag tacka för alla tips jag fått! Även de som jag inte väljer är värdefulla, de har hjälpt mig att väga för och emot och jämföra och fundera väldigt ingående på vad jag vill ha och varför.

Har använt en del av kvällen till att prata med Tidus matte i telefon. Vi har kommit överens om att rikta in oss på att Tidus ska komma till mig och Virgo i samband med Stora pet, då råttmänniskor åker kors och tvärs i landet, så att man kanske kan få transporthjälp. Eftersom ingen av oss har körkort :/ På detta sätt kan Tidus och Virgo få längre tid på sig att para sig, det kan vara bra eftersom Tidus då kommer ha fyllt 2 år och kanske inte har så pigga spermier.

Sen är det bara att hoppas att Tidus känns så bra som jag hoppas på när jag får träffa honom. Enligt hans matte har han varit kärnfrisk hela sitt tvååriga liv. Han har blivit avlusad en gång, då hans burkamrater hade löss, men inget hade hittats på honom.

Håll tummarna för att det blir av! Och ropa till om ni vet någon som har vägarna förbi Vansbro/Borlänge och Uppsala eller till Stora Pet!

Etiketter:

tisdag, augusti 21, 2007

Kickis ratpack

Kickis ratpack

Trams är lite överbeskyddande och hindrar Pixel från att trilla ner... Eller?

lördag, augusti 11, 2007

Tomt


Ett sista mys innan matte o husse kommer och hämtar grabbarna.

Nu har grabbarna åkt :/ Det känns tomt. Chirashi verkade känna att han gärna kunde stanna hos mig, medan Bruno började knattra så fort han såg syrranPi, så han blev helt klart riktigt glad :)

Etiketter: ,

tisdag, augusti 07, 2007

Grabbar!

Jag försökte mig på en fotosession häromdagen igen, eftersom jag har syrrans alldeles UNDERBARA hanflock här. (Jag vill kalla den min, eftersom syrranPi är så snäll att hon köper råttor som jag förhoppningsvis kan använda i avel - men det ÄR hon som köper och äger dem. Även Chirashi står hon som ägare till, trots att jag hotar med att han får flytta tillbaks till mig den stund jag bestämmer mig för att ha en hanflock här hemma själv)

Chirashi

Chirachi är fortfarande helt underbar och vacker (fast tyvärr silvrerad). Jag tror minsann han minns sin gammelmatte, han känns så himla sällskaplig och glad och lystrar till allt jag säger. Fast det KAN ju också vara så att han helt enkelt har ett bra temperament  :)

Det har även flockens alfahane, gosbullen Bruno. Åh herregud vad go han är. Det räcker att man tittar på honom och pratar med mjuk röst, så lägger han sig och bara njuter. En riktig knähund är han också, kommer och kryper upp i knät på mig hela tiden. Han har heller inget emot att tillbringa tiden som kudde för mig att vila huvudet på.

Bruno

Bruno

Virgo går ju naturligtvis upp i spinn alldeles med så många snygga killar i samma rum. Hon tror hon kan flyga, och det KAN hon, hon är bara inte så bra att styra i farten. Eller bromsa. Alltså är gångerna otaliga då hon hoppat rakt in i väggen och rätt in i skåpet som grabbarnas bur står ovanpå. Det är inte utan att jag blir orolig. Hon kan ju bryta nacken eller nåt, som hon håller på!

Bruno

Det är outsägligt sorgligt att jag blivit tvungen att välja bort Bruno som avelshane (tills vidare). Han är så perfekt. Både temperamentsmässigt och utseendemässigt. Han har t ex en riktigt snygg och bra agoutifärg, med riktigt tydlig, bra tippning, vilket är precis det som Virgo inte har så bra. (Blue Agouti är alltså en agouti, där det som brukar vara svart istället är blått, dvs basen av pälsstrået och tippen.) Han är stor (nästan 800 gr) ståtlig och lugn och gjuter harmoni i hela sin flock.

Dessutom tror jag att om Virgo och Bruno själva fick bestämma, skulle de välja varandra. De sitter och kärlekskuttrar genom gallret när Bruno får vara ute på golvet. Det verkar som om han är den som är intressant för Virgo, och hon för honom. Och min KÄNSLA är så STARK för dem som par. Men jag måste låta förnuftet råda. Hitta en annan partner till Virgo och sedan, om Bruno fortfarande är frisk och pigg när han kommer uppåt 24 mån, göra parningen då istället.

Etiketter: ,

fredag, augusti 03, 2007

Kontaktannons! Hanar sökes!

Eftersom forumet återställts och tömts på det mesta matnyttiga, däribland mina annonser efter avelsparners, vill jag uppmana alla er råttnördar därute att återregistrera er och hjälpa till att bygga upp det till den fantastiska informationsresurs det varit.

Därför presenterar jag mina önskningar om låneråttor här istället.

Till Råtz Chimay söker jag en trygg och stabil hane, som gärna får ha lite fart i sig. Han skall ha slät päls och vara blå eller blåbärare, men det spelar ingen roll om han hör till agouti- eller svarta gruppen. Detta eftersom jag inriktar mig både på (s/) blue och blue agouti.

Råtz Virgo behöver en hane i färgen agouti (vildfärgad). Både slätt och rexat hårlag funkar.

För alla hanar gäller förstås att han de ha god hälsa och ju mer man vet om bakgrunden, desto bättre. Det är också bra om han blivit utställd (och fått bra omdömen om sin typ), men det är inget krav. Har han en väl känd bakgrund, kan jag tänka mig att låna en hane som är runt året eller kanske t om något yngre, men ju mindre man känner till om hans bakgrund, desto äldre vill jag att råttan skall vara vid avelstillfället.

En bonus är om han någonstans i sin stamtavla har färgen grafit, då även det är något jag vill ha in i min avel.

Däremot skall de helst inte ha roan/husky i stamtavlan, och inte  heller dumbo. Nu är det inte helt enkelt att hitta råttor som är HELT fria från dumbo och huskygener, därför tycker jag att du ska pipa till om du har en som stämmer bra in på alla andra punkter, så får jag ta ställning från fall till fall.

***********
Jag har också en hane som söker hona. Han heter Rackarns Chirashi och ingår i min första kull, Sushikullen. Eftersom han är grafitfärgad och därtill har ett bra temperament, vill jag låta honom gå i avel om han fortsätter hålla måttet. Han kan paras första gången tidigast i januari (ja, här är jag ute i tid, för en gångs skull!), då han är 8 månader. Önskvärt är förstås att vänta lite längre, eftersom han har en mamma med okänd bakgrund. Honan jag söker ska ha grafit i stammen, känd bakgrund och har hon inte parats förut, så ska hon vara äldre än 6 månader, men yngre än ett år.

Etiketter: ,

torsdag, augusti 02, 2007

Råtz Chimay

Råtz Chimay är en rexad silver blue-hona, född 2006-10-25. Hon är brorsbarn till Mussla, min älskling som jag köpte för att starta min avel, men som började nysa och plötsligt dog knall och fall utan synlig orsak (hon var alltså superpigg in i det sista, vilket gör att jag tror hon fick hjärtattack eller nåt). Resten av Musslas kull har utvecklats väldigt bra, så antagligen var Mussla "måndagsexemplaret".

Chimay stamtavla - klicka för full storlek
klicka för att se stamtavlan i full storlek

Chimay är rätt lik Mussla, fast snyggare, om sanningen ska fram. Hon är otecknad med jämnare färg  och mycket bättre rexning. Tyvärr har hon rostat lite nu, men det är inget jag fäster mig så mycket vid.  Chimay kommer från Råtz Trapist-öl-kull. En av hennes syrror bor hos Kicki och går där under namnet Trams.

Chimay
foto: Kicki Sundberg

Chimay var kelig redan som liten bebis, jag har faktiskt aldrig stött på en unge som varit så kelig förut! Men hon är inte långsam och tråkig för det, hon rör gärna på sig och hittar på upptåg. Och det är ju tur eftersom hon är matglad också. Nu, som vuxen är hon inte lika extremkelig längre, men det händer att man får långa och passionerade gosstunder emellanåt - det tackar jag för! Jag tror Chimay beslutat sig för att efterträda Mymla som Nalleråtta. Kanske bråkar  hon med Sasha ibland för att hon är lack för att Sasha är mycket mjukare i pälsen än henne?

Jag och Chimay körde en fotosession i tisdags, men tyvärr blev nästan inga bilder riktigt bra. Många suddiga. Jag tror på Kicki när hon säger att rexade råttor är svårare än andra att fota, att autofokusen inte klarar att fokusera på krullet. Jag har ändå försökt samla de bästa i ett idolbilds-bildspel för andra råttnerdar att dregla över. :)

070613
Två älsklingar - Kicki och Chimay

Etiketter: , , ,

eXTReMe Tracker